19-20.11 Córdoba och Madinat al-Zahra (anmälan sen.19.10)

Córdoba har spelat en central roll i Spaniens och hela Europas historia. Under romartiden var staden provinshuvudstad men dess absoluta glansperiod inföll under 800-900 talet, när Abd al Rahman III gjorde den till huvudstad i sitt självständiga kalifat. Det moriska Córdoba blev ett centrum för handel, industri och kunskap, utan motstycke i det dåtida Europa.

Med risk för en viss överdrift kan man säga att Córdobas storhetstid börjar här i Almuñécar, då Abd-al-Rahman I, han som sedermera blev den första moriska emiren i Al-Andalus, landsteg här. Det är samme man som står staty under Korsklippan i Almuñécar. Han drog dock snabbt vidare till Córdoba där han sen satte igång en utveckling som lade grunden för den moriska eran.

Efter att vi checkat in på vårt hotell går vi över den gamla romerska bron och spenderar dagen i Córdobas historiska centrum, besöker La Mesquita, Córdobas stora moské från slutet av 700-talet och dess nyare tillbyggnad, basilikan. Vi vandrar också runt i Judéria, de judiska kvarteren, besöker den sefardiska synagogan och beundrar några av de vackra innergårdarna som staden är känd för. 

På tisdag kväll har du möjlighet att gå på flamencoshow i anslutning till de gamla arabiska baden.

Följande dag åker vi ut till den en gång så praktfulla palatsstaden Madinat al-Zahra, som fortfarande briljerar om Abd-al-Rahman III:s makt och rikedom. Det tog honom 25 år att bygga Madinat al-Zahra, som dock inte fick mer än 65 år innan den plundrades och övergavs.

Córdoba har tilldelats UNESCOs världsarvsstatus i fyra olika repriser för

  • Mesquitan med sin basilika (1984),
  • den historiska kvarteren däromkring (1994)
  • Fiesta de los Patios (blomsterfestival på innergårdar) (2012)
  • Madinat al-Zahra (2018)

19-20.11 Kalifens stoltheter – Córdoba och Madinat Zahara
Start kl. 8.00 från Hotel Helios, tillbaka ca 18.00
Pris: 210€/person i dubbelrum, inkluderar övernattning på NH Córdoba Guadalquivir ****, frukost, 1x lunch samt inträde till La Mesquita/Basilica och palatsstaden Madinat Zahara.
Tilläggskostnad på 30€ om du önskar biljett till Flamencoshow på Baños Arabes de Santa Maria tisdag kväll 19.11 kl 22.00 (90 min). Meddela i anmälan om du bokar biljett.
Min.-max. antal: 17-25 pers

Anmäl dig här    OBS! Senast 19.10


Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

WordPress.com.

Upp ↑